placki ziemniaczane
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane
placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, pyszne są zarówno chrupiące, jak i mięciutkie delikatne. Ja zrobiłam placki ziemniaczane, z chrupiącą skorupką. Przy plackach, zawsze jest sporo pracy, ale warto bo wychodzą pyszne. Są jeszcze nasze polskie ziemniaki, więc aż trudno ich nie wykorzystać do placków. Można zetrzeć je na maszynce, ręcznie na tarce do ziemniaków lub na tarce o grubszych oczkach. Ja podążyłam starą metodą, na tradycyjnej tarce i wbrew pozorom poszło szybko. Ważnym składnikiem jest także cebula. Tu wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dla fanów cebuli polecam dodać dwie. A jeżeli placki mają być lżejsze, to tylko jedną. Placki polecam zrobić na zapas, bo po podgrzaniu smakują pysznie. Nie są już chrupiące, ale smak ziemniaka jest bardziej wyczuwalny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Dobrze zlać oddzielający się płyn do osobnego naczynia (lub lekko odsączyć na sitku). Jeżeli po chwili wytrąci się osad na dnie, to ponownie zlać płyn, a mąkę, która pozostała na dnie dodać do całości.

Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać 1-2 łyżki masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *