Pieczeń jajeczna to idealna potrawa, nie tylko na Wielkanoc. Świetna na kanapki, a także jako danie obiadowe. Plastry tej pieczeni, przysmażone na klarowanym maśle, to wspaniałe zastępstwo kotletów.
Składniki (keksówka ok. 30 cm x 10 cm):
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Dodać surowe jajka, posiekany szczypiorek i koperek, musztardę. A także sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
3. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Wyrównać.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut.