pieczeń jajeczna
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczeń jajeczna

pieczeń jajeczna

Pieczeń jajeczna to idealna potrawa, nie tylko na Wielkanoc. Świetna na kanapki, a także jako danie obiadowe. Plastry tej pieczeni, przysmażone na klarowanym maśle, to wspaniałe zastępstwo kotletów.

Składniki (keksówka ok. 30 cm x 10 cm):

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  •  2 surowe jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Dodać surowe jajka, posiekany szczypiorek i koperek, musztardę. A także sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. 
3. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Wyrównać. 
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *