Klasyczny, uniwersalny sos pomidorowy. Idealnie nadaje się naleśników, pierogów, pizzy lub jako szybki sos do makaronu. Smak tego sosu jest intensywny a konsystencja gładka.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 średniej wielkości pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
można też dodać suszoną lub świeżą bazylię oraz szczyptę oregano.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w kostkę (może być brzydko pokrojone, ponieważ na koniec sos będzie blendowany). Czosnek pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, następnie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilkę smażyć. Dodać pomidory, mieloną paprykę. Smażyć ok. 10 minut, aż nadmiar wody wyparuje.
- Doprawić solą i pieprzem i ziołami. Zblendować mikserem na gładki sos.