sos pomidorowy
sosy/dipy wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Uniwersalny sos pomidorowy

Klasyczny, uniwersalny sos pomidorowy. Idealnie nadaje się naleśników, pierogów, pizzy lub jako szybki sos do makaronu. Smak tego sosu jest intensywny a konsystencja gładka.

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 średniej wielkości pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju


można też dodać suszoną lub świeżą bazylię oraz szczyptę oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w kostkę (może być brzydko pokrojone, ponieważ na koniec sos będzie blendowany). Czosnek pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, następnie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilkę smażyć. Dodać pomidory, mieloną paprykę. Smażyć ok. 10 minut, aż nadmiar wody wyparuje.
  3. Doprawić solą i pieprzem i ziołami. Zblendować mikserem na gładki sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *