Wytrawne, drożdżowe wypieki nadziane pieczarkami, pysznym, przypieczonym boczkiem, oraz oczywiście serem. Idealna przekąska! Można je podać z sosem pomidorowym lub domowym dipem czosnkowym. Sprawdzi się także na wynos.
Składniki (12 szt.):
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 550
- 1 małe jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 110 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
Dodatkowo:
- 400 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 100 g cienkich plastrów boczku
- garść startego żółtego sera (ok. 30 g)
- łyżka masła
- sól, pieprz czarny
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania na wierzchu
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i ok. połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, rozpuszczone, letnie masło, oraz drożdże. Zagniatać ciasto kilka minut, aż zacznie formować się w elastyczną kulę. Można to robić również za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe na godzinę. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu do 1,5-2 h.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni na maśle podsmażyć pieczarki. Smażyć, aż odparuje woda. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka. Smażyć jeszcze chwilę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt. Pociąć na 12 kwadratów. Na każdy wyłożyć trochę pieczarkowego farszu oraz pokrojone na cienkie paski kawałki boczku. Skleić ze sobą dwa przeciwległe końce kwadracików tworząc sakiewkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na kolejne 15-20 minut do końcowego wyrastania.
Wierzch obsypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra – dół), piec ok. 20 minut.