pieczone pałki z kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone pałki z kurczaka

pieczone pałki z kurczaka

Pieczone skrzydełka czy pałki z kurczaka to świetny pomysł na weekendowy obiad. Przygotowanie zajmuje 15 minut, a później tylko się piecze. Trwa to troszkę i zapachu pieczenia też jest sporo, ale chrupiąca skórka pieczonego kurczaka jest tego warta. Pałki podałam z domowymi dipami: pomidorowym oraz koperkowym.

Składniki (2 osobowa porcja):

  • 6 szt. pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
  • sól
  • pieprz czarny
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić, jeżeli zachodzi potrzeba.
  2. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszać z 2 łyżkami oleju i wmasować w mięso.
  3. Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki oleju. Umieścić w nim pałki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę, a następnie 20 min w 200 stopniach. Pałki wyszły mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *