Pieczone skrzydełka czy pałki z kurczaka to świetny pomysł na weekendowy obiad. Przygotowanie zajmuje 15 minut, a później tylko się piecze. Trwa to troszkę i zapachu pieczenia też jest sporo, ale chrupiąca skórka pieczonego kurczaka jest tego warta. Pałki podałam z domowymi dipami: pomidorowym oraz koperkowym.
Składniki (2 osobowa porcja):
- 6 szt. pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
- sól
- pieprz czarny
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Pałki z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić, jeżeli zachodzi potrzeba.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszać z 2 łyżkami oleju i wmasować w mięso.
- Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki oleju. Umieścić w nim pałki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę, a następnie 20 min w 200 stopniach. Pałki wyszły mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.