Ziemniaczki z aromatyczną, chrupiącą skórką, a miękkie w środku. Fajnie można sobie odkrajać plasterki, więc je się je bardzo wygodnie. Alternatywna dla klasycznych pieczonych ziemniaczków, lub talarków. Ciekawie wygląda, a pomiędzy plasterki można włożyć plasterki boczku lub w trakcie pieczenia posypać je serem. Naprawdę pyszne i proste do przygotowania danie. Jednak koniecznie trzeba mieć bardzo ostry nóż. Ziemniaczki można doprawić w dowolny sposób, używając ulubionych ziół. Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn.
Składniki:
- 6 średniej wielkości, młodych ziemniaków (ok. 1 kg)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili (lub szczypta chili w proszku)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pieprz czarny świeżo mielony
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i chili drobno posiekać. Dodać pozostałe przyprawy oraz olej. Wymieszać.
2. Ziemniaki porządnie wyszorować. Za pomocą ostrego nożna, ostrożnie ponacinać każdego ziemniaka, co 2 mm, na głębokość ok. 3/4 ziemniaka. Należy uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie.
3. Dobrze skropić ziemniaki większą częścią marynaty. Smarując tak, aby poszczególne nacięcia ziemniaków (te przegródki) w środku były natłuszczone. 1/3 marynaty będzie potrzebna do skropienia w trakcie pieczenia.
4. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40-60 minut. W połowie pieczenia skropić pozostałą marynatą i włączyć termoobieg, aby ziemniaki zrobiły się wspaniale chrupiące.