ziemniaki Hasselback
dania główne wegańskie WYTRAWNIE

Ziemniaki Hasselback

ziemniaki hasselback

Ziemniaczki z aromatyczną, chrupiącą skórką, a miękkie w środku. Fajnie można sobie odkrajać plasterki, więc je się je bardzo wygodnie. Alternatywna dla klasycznych pieczonych ziemniaczków, lub talarków. Ciekawie wygląda, a pomiędzy plasterki można włożyć plasterki boczku lub w trakcie pieczenia posypać je serem. Naprawdę pyszne i proste do przygotowania danie. Jednak koniecznie trzeba mieć bardzo ostry nóż. Ziemniaczki można doprawić w dowolny sposób, używając ulubionych ziół. Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn. 

Składniki:

  • 6 średniej wielkości, młodych ziemniaków (ok. 1 kg)
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek papryczki chili (lub szczypta chili w proszku)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i chili drobno posiekać. Dodać pozostałe przyprawy oraz olej. Wymieszać. 
2. Ziemniaki porządnie wyszorować. Za pomocą ostrego nożna, ostrożnie ponacinać każdego ziemniaka, co 2 mm, na głębokość ok. 3/4 ziemniaka. Należy uważać, żeby nie przeciąć go całkowicie.
3. Dobrze skropić ziemniaki większą częścią marynaty. Smarując tak, aby poszczególne nacięcia ziemniaków (te przegródki) w środku były natłuszczone. 1/3 marynaty będzie potrzebna do skropienia w trakcie pieczenia. 
4. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40-60 minut. W połowie pieczenia skropić pozostałą marynatą i włączyć termoobieg, aby ziemniaki zrobiły się wspaniale chrupiące. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *