Klasyczna rolada z kremem ze śmietany i mascarpone, oraz borówkami. Fajnym dodatkiem jest także słoiczek owocowej konfitury np. truskawkowej.
Składniki:
Biszkopt:
- 130 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka rozm. L
- 120 g cukru
- szczypta soli
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 200-250 g sera mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g owoców borówki lub inne ulubione
- słoiczek konfitury np. truskawkowej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Porcjami, po łyżce dodawać cukier, aż do wykończenia cukru. Masa musi być sztywna i lśniąca. Dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec dodać porcjami przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub silikonową łopatką.
2. Biszkopt wyłożyć na blachę piekarnikową o wymiarach ok. 43 cm x 35 cm, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 20 minut.
3. Gorący biszkopt wraz z papierem do pieczenia zsunąć na czystą, bawełnianą ściereczkę. Ciasno zwinąć w roladę. Wystudzić zwiniętą roladę.
4. Wystudzoną roladę delikatnie rozwijać, jednocześnie ściągając papier.
5. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować.
6. Na rozwiniętej roladzie rozsmarować krem (przed kremem można posmarować konfiturą). Wyłożyć owoce, lekko wcisnąć je w krem. Zwinąć roladę, łączeniem do dołu.
7. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.