wielkanocne ciasteczka
ciasteczka NA SŁODKO Wielkanoc

Wielkanocne ciasteczka z czekoladą

wielkanocne ciasteczka z czekoladą
wielkanocne ciasteczka z czekoladą

Wielkanocne ciasteczka z polewą czekoladą. Pyszne, delikatne, maślane ciasteczka. Bardzo kruchutkie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki migdałowej
  • 80 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka M lub 1 duże
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do dekoracji: czekolada biała, czekolada mleczna, kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, mąkę migdałową, a także pokrojone na kawałki zimne masło. Połączyć składniki, rozdrabniając w dłoniach, tworząc coś w rodzaju kruszonki.

Dodać jajka. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki odciskać kształty jajek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut. Aż się lekko zarumienią.

Wystudzone ciasteczka oblać roztopioną czekoladą. Posypać dekoracyjnymi posypkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *