Wielkanocne ciasteczka z polewą czekoladą. Pyszne, delikatne, maślane ciasteczka. Bardzo kruchutkie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki migdałowej
- 80 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka M lub 1 duże
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
do dekoracji: czekolada biała, czekolada mleczna, kolorowe posypki
Sposób przygotowania:
Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, mąkę migdałową, a także pokrojone na kawałki zimne masło. Połączyć składniki, rozdrabniając w dłoniach, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
Dodać jajka. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki odciskać kształty jajek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut. Aż się lekko zarumienią.
Wystudzone ciasteczka oblać roztopioną czekoladą. Posypać dekoracyjnymi posypkami.