pieczeń rzymska
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczeń rzymska z jajkiem

pieczeń rzymska

Pieczeń rzymską można zrobić z dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ja wybrałam mięso z szynki. Pieczeń ma lekko chrzanowy posmak, poprzez dodatek tartego chrzanu, do tego z wierzchnia glazura z musztardy dodaje świetnego smaku! 

Składniki (keksówka 30 cm x 11 cm):

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek bułki tartej 
  • 2 surowe jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 kopiaste łyżki chrzanu 
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony 
  • 1 łyżka ulubionej musztardy do posmarowania na wierzchu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać.  
2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, wystudzić. 
3. Do miski przełożyć mięso, dodać przygotowaną wcześniej cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, surowe jajka, posiekany koperek, chrzan, sos sojowy, majeranek, kolendrę, słodką mieloną paprykę, sól i pieprz czarny. 
4. Całą masę dokładnie wyrobić dłońmi. 
5. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć warstwę mięsa na dno, ok. 1/3. Ułożyć całe jajka, wzdłuż formy. Dokładnie przykryć pozostałym mięsem. Wierzch wyrównać i posmarować łyżką musztardy. 
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. godzinę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *