Pieczeń rzymską można zrobić z dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ja wybrałam mięso z szynki. Pieczeń ma lekko chrzanowy posmak, poprzez dodatek tartego chrzanu, do tego z wierzchnia glazura z musztardy dodaje świetnego smaku!
Składniki (keksówka 30 cm x 11 cm):
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 surowe jajka
- 1 pęczek koperku
- 3 kopiaste łyżki chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżka ulubionej musztardy do posmarowania na wierzchu (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać.
2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, wystudzić.
3. Do miski przełożyć mięso, dodać przygotowaną wcześniej cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, surowe jajka, posiekany koperek, chrzan, sos sojowy, majeranek, kolendrę, słodką mieloną paprykę, sól i pieprz czarny.
4. Całą masę dokładnie wyrobić dłońmi.
5. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć warstwę mięsa na dno, ok. 1/3. Ułożyć całe jajka, wzdłuż formy. Dokładnie przykryć pozostałym mięsem. Wierzch wyrównać i posmarować łyżką musztardy.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. godzinę.