pizza wiejska
dania główne pizza WYTRAWNIE

Domowa wiejska pizza

wiejska pizza

Domową pizzę lubi chyba każdy. Jest przy niej zawsze trochę pracy, bo danie nie należy do szybkich, jednak ten wspaniały smak, jest wynagrodzeniem włożonej pracy. Każdy może wybierać ulubione składniki i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem. U mnie dziś pizza wiejska z kiełbaską i ogórkiem kiszonym. Świetne połączenie. 

Składniki (na 2 duże pizze):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 120 ml mleka
  • 100 ml wody 
  • 1 stołowa łyżka oleju
  • kilka pieczarek

Pozostałe składniki:

  • kilka pieczarek
  • ulubiona kiełbasa 
  • kilka ogórków kiszonych 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • tarty żółty ser lub mozzarella 
  • sos pomidorowy (200 ml passaty pomidorowej doprawionej solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi)

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z letnim mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40-60 minut. 
2. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować dwa cienkie placki. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
3. Każdy placek posmarować sosem. Następnie posypać serem i ułożyć pozostałe składniki: plastry pieczarek, kiełbasy, ogórka, paski papryki i krążki cebuli. Nie należy używać zbyt dużej ilości świeżych pieczarek, gdyż puszczają wodę podczas pieczenia. 
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut. Jeżeli dwie pizze chcecie upiec na raz, to koniecznie z termoobiegiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *