Domową pizzę lubi chyba każdy. Jest przy niej zawsze trochę pracy, bo danie nie należy do szybkich, jednak ten wspaniały smak, jest wynagrodzeniem włożonej pracy. Każdy może wybierać ulubione składniki i za każdym razem cieszyć się nowym smakiem. U mnie dziś pizza wiejska z kiełbaską i ogórkiem kiszonym. Świetne połączenie.
Składniki (na 2 duże pizze):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 120 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 stołowa łyżka oleju
- kilka pieczarek
Pozostałe składniki:
- kilka pieczarek
- ulubiona kiełbasa
- kilka ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- tarty żółty ser lub mozzarella
- sos pomidorowy (200 ml passaty pomidorowej doprawionej solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z letnim mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40-60 minut.
2. Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować dwa cienkie placki. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Każdy placek posmarować sosem. Następnie posypać serem i ułożyć pozostałe składniki: plastry pieczarek, kiełbasy, ogórka, paski papryki i krążki cebuli. Nie należy używać zbyt dużej ilości świeżych pieczarek, gdyż puszczają wodę podczas pieczenia.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut. Jeżeli dwie pizze chcecie upiec na raz, to koniecznie z termoobiegiem.