sos do wypieków
sosy/dipy wegetariańskie

Sos do wytrawnych wypieków

sos pomidorowy
sos pomidorowy

Do pizzerinek, ciasta francuskiego i drożdżowych, wytrawnych wypieków np. paluchów pizzowych. To sos pomidorowy o pysznym, wyjątkowym smaku. Wierzcie mi, ze nada wypiekom niesamowicie intensywnego smaku.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2-1 łyżka suszonej cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać cukier. Smażyć chwilę, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, ostrą mieloną paprykę, oraz suszoną cebulę. Wymieszać. Dodać także koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Można także dodać odrobinę przyprawy do pizzy.

Ten sos świetnie sprawdzi się do drożdżowych wytrawnych świderków oraz wypieków z ciasta francuskiego.

https://justynagotuje.pl/pizzowe-sakiewki-z-ciasta-francuskiego/

https://justynagotuje.pl/pizzowe-swiderki-z-szynka-i-serem/

drożdżowy świderek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *