

Do pizzerinek, ciasta francuskiego i drożdżowych, wytrawnych wypieków np. paluchów pizzowych. To sos pomidorowy o pysznym, wyjątkowym smaku. Wierzcie mi, ze nada wypiekom niesamowicie intensywnego smaku.
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2-1 łyżka suszonej cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać cukier. Smażyć chwilę, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, ostrą mieloną paprykę, oraz suszoną cebulę. Wymieszać. Dodać także koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Można także dodać odrobinę przyprawy do pizzy.
Ten sos świetnie sprawdzi się do drożdżowych wytrawnych świderków oraz wypieków z ciasta francuskiego.
https://justynagotuje.pl/pizzowe-sakiewki-z-ciasta-francuskiego/

https://justynagotuje.pl/pizzowe-swiderki-z-szynka-i-serem/
