nachos z salsą
przekąski sosy/dipy Sylwester wegańskie

Nachos z salsą

nachos z salsą
nachos z salsą

Na Sylwestrową zakąskę, lub po prostu na wieczór filmowy, świetna będzie meksykańska salsa z nachos. Można skorzystać z gotowych nachos, lub pokroić krążki torilli na małe trójkąty i podpiec je w piekarniku. Salsę można przygotować trochę wcześniej, tylko posolić przed podaniem.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały pomidor
  • kawałek papryczki chili
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić twardy środek. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.

Dodać posiekany kawałek papryczki chili (uwaga niektóre są naprawdę ostre).

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do całości.

Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z limonki, posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *