Na Sylwestrową zakąskę, lub po prostu na wieczór filmowy, świetna będzie meksykańska salsa z nachos. Można skorzystać z gotowych nachos, lub pokroić krążki torilli na małe trójkąty i podpiec je w piekarniku. Salsę można przygotować trochę wcześniej, tylko posolić przed podaniem.
Składniki:
- 1 duży dojrzały pomidor
- kawałek papryczki chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- świeża kolendra
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić twardy środek. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.
Dodać posiekany kawałek papryczki chili (uwaga niektóre są naprawdę ostre).
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do całości.
Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z limonki, posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.