Delikatne, cieniutkie naleśniki. Idealne na słodko i słono. Świetnie nadają się do krokietów i nadziewania. Prosty i sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 2/3 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane, smalec)
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.