placuszki z cukinii
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Placki z cukinii

placki cukiniowe
placki z cukinii

Pyszne, delikatne placuszki z cukinii. Rewelacyjne, moje ulubione zaraz po ziemniaczanych. Wegetariański obiad.

Składniki (12 szt):

  • 1 cukinia ok. 400 g
  • 1 jajko rozm. L
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej ok. 70 g
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić. Po kilku minutach zlać wodę która się zebrała.

Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Wkładać po 1 solidnej łyżce masy. Lekko ją spłaszczyć. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, na złocity kolor.

Placuszki zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, wchłonie nadmiar tłuszczu.

Najbardziej lubię placuszki podane z kwaśną śmietaną lub domowym dipem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *