Pyszne, delikatne placuszki z cukinii. Rewelacyjne, moje ulubione zaraz po ziemniaczanych. Wegetariański obiad.
Składniki (12 szt):
- 1 cukinia ok. 400 g
- 1 jajko rozm. L
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej ok. 70 g
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- garść posiekanego szczypiorku
- 1/3 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
- 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić. Po kilku minutach zlać wodę która się zebrała.
Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Wkładać po 1 solidnej łyżce masy. Lekko ją spłaszczyć. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, na złocity kolor.
Placuszki zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, wchłonie nadmiar tłuszczu.
Najbardziej lubię placuszki podane z kwaśną śmietaną lub domowym dipem czosnkowym.