omlet z piekarnika
śniadanie wegetariańskie WYTRAWNIE

Omlet z piekarnika z warzywami

omlet z piekarnika

Puszysty, pyszny omlet z piekarnika z warzywami. Świetny pomysł na śniadanie. Miłośnicy jajecznic koniecznie muszą go spróbować. Omlet pieczony to fantastyczne, sycące, pełnowartościowe śniadanie. A przypieczone na wierzchu jajko jest po prostu pyszne. Wystarczy przygotować warzywa i wymieszać z ubitą masą jajeczną, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Omlet jest bardzo dobry zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • 3 jaja rozm L
  • 1/2 brokuła
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • garść tartego żółtego sera (ok. 40g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podzielić na różyczki i podgotować przez 3-5 minut. Odcedzić. Pokroić.
  2. Marchew obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Warzywa wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać pojedynczo żółtka nadal miksując.
  4. Gotową pianę z jajek dodać do przygotowanych warzyw. Delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Blachę o wymiarach: ok. 19cm x 28cm, lub nawet trochę mniejszą, wysmarować porządnie masłem. Wyłożyć masę.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *