Puszysty, pyszny omlet z piekarnika z warzywami. Świetny pomysł na śniadanie. Miłośnicy jajecznic koniecznie muszą go spróbować. Omlet pieczony to fantastyczne, sycące, pełnowartościowe śniadanie. A przypieczone na wierzchu jajko jest po prostu pyszne. Wystarczy przygotować warzywa i wymieszać z ubitą masą jajeczną, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Omlet jest bardzo dobry zarówno na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
- 3 jaja rozm L
- 1/2 brokuła
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- garść tartego żółtego sera (ok. 40g)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Brokuł podzielić na różyczki i podgotować przez 3-5 minut. Odcedzić. Pokroić.
- Marchew obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Warzywa wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem.
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać pojedynczo żółtka nadal miksując.
- Gotową pianę z jajek dodać do przygotowanych warzyw. Delikatnie wymieszać łyżką.
- Blachę o wymiarach: ok. 19cm x 28cm, lub nawet trochę mniejszą, wysmarować porządnie masłem. Wyłożyć masę.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20-25 minut.