pierogi z ziemniakami
pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Pierogi z ziemniakami i pieczarkami

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami już goszczą na moim blogu. Teraz jednak w innym połączeniu, z pieczarkami. To pyszne połączenie i naprawdę polecam je każdemu. Są wegetariańskie, a mimo to sycące i smaczne. Jeżeli, ktoś lubi, to oczywiście można je podać z mięsnymi dodatkami, np. smażoną kiełbaską lub boczkiem. 

Składniki:

  • 500g  ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki masła

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. 
2. Pieczarki i cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć na dosyć intensywnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. 
3. Do ziemniaków dodać pieczarki z cebulą, oraz natkę pietruszki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 
4. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem, olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ostawić na 15 min, aby odpoczęło, pod przykryciem. 
5. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kubka odciskać kółka. W każdym umieścić po łyżeczce farszu. Zamknąć pierożka, zrobić falbankę. 
6. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, na niedużym ogniu, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Mieszać od czasu do czasu. Czas gotowania może ulec zmianie w zależności od grubości ciasta. 
7. Podawać z podsmażoną cebulą lub kiełbaską. Pyszne również podane z sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *