
Pierogi z ziemniakami już goszczą na moim blogu. Teraz jednak w innym połączeniu, z pieczarkami. To pyszne połączenie i naprawdę polecam je każdemu. Są wegetariańskie, a mimo to sycące i smaczne. Jeżeli, ktoś lubi, to oczywiście można je podać z mięsnymi dodatkami, np. smażoną kiełbaską lub boczkiem.
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki masła
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Pieczarki i cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć na dosyć intensywnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
3. Do ziemniaków dodać pieczarki z cebulą, oraz natkę pietruszki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
4. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem, olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ostawić na 15 min, aby odpoczęło, pod przykryciem.
5. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kubka odciskać kółka. W każdym umieścić po łyżeczce farszu. Zamknąć pierożka, zrobić falbankę.
6. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, na niedużym ogniu, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Mieszać od czasu do czasu. Czas gotowania może ulec zmianie w zależności od grubości ciasta.
7. Podawać z podsmażoną cebulą lub kiełbaską. Pyszne również podane z sosem pomidorowym.