

Barszcz na domowym zakwasie jest nieporównywalnie pyszniejszy od tych na gotowych koncentratach. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko kilku dni. Powstaje z niego cudowny, aromatyczny barszcz czerwony, bez którego święta nie mogą się odbyć.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- cały zakwas (1 litr) z tego przepisu: https://justynagotuje.pl/zakwas-na-barszcz/
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- sporo ziarenek pieprzu
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka stołowa majeranku
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę lub ćwierćplasterki. Oprószyć je solą i odstawić na 15 minut.
Bulion zagotować. Dodać buraki, przekrojone na pół ząbki czosnku, oraz grzyby (jeżeli macie obawę że będą robaczywe, można je wcześniej chwilę namoczyć w ciepłej wodzie i gdy lekko napęcznieją sprawdzić). Dodać także ziarenka pieprzu.


Gotować pod przykryciem 1,5 h. Przecedzić. Dodać zakwas (najlepiej dodawać go porcjami próbując kwasowość). Ja wykorzystałam 1 litr 6 dniowego zakwasu. Dodać także majeranek. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Podgrzać, aby był gorący, ale nie gotować.