barszcz na zakwasie
Bez kategorii Boże Narodzenie wegańskie WYTRAWNIE zupy

Barszcz czerwony na zakwasie

barszcz na zakwasie
barszcz na zakwasie

Barszcz na domowym zakwasie jest nieporównywalnie pyszniejszy od tych na gotowych koncentratach. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko kilku dni. Powstaje z niego cudowny, aromatyczny barszcz czerwony, bez którego święta nie mogą się odbyć.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • cały zakwas (1 litr) z tego przepisu: https://justynagotuje.pl/zakwas-na-barszcz/
  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • sporo ziarenek pieprzu
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka stołowa majeranku

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę lub ćwierćplasterki. Oprószyć je solą i odstawić na 15 minut.

Bulion zagotować. Dodać buraki, przekrojone na pół ząbki czosnku, oraz grzyby (jeżeli macie obawę że będą robaczywe, można je wcześniej chwilę namoczyć w ciepłej wodzie i gdy lekko napęcznieją sprawdzić). Dodać także ziarenka pieprzu.

Gotować pod przykryciem 1,5 h. Przecedzić. Dodać zakwas (najlepiej dodawać go porcjami próbując kwasowość). Ja wykorzystałam 1 litr 6 dniowego zakwasu. Dodać także majeranek. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Podgrzać, aby był gorący, ale nie gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *