Donuts, to amerykańskie pączki. Od tradycyjnych różnią się kształtem i brakiem nadzienia. Są za to pięknie i pysznie zdobione. Te słodkie polewy sprawiają, że nadzienie naprawdę nie jest potrzebne. Donaty są pyszne i wciągające! Nie sposób zjeść tylko jednego. Przepis na ciasto, jest identyczny jak na klasyczne pączki. Kształt oponki sprawia, że smażą się zdecydowanie lepiej. Nie ma ryzyka, że będą surowe, gdyż temperatura dociera do wszystkich miejsc błyskawicznie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450-550
- 14 g świeżych drożdży
- 3 żółtka rozm. L (ok. 70g)
- 1 łyżka spirytusu
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 40 g masła
- 125 ml mleka
- 1 litr oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka.
2. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wlać w nie rozpuszczone drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
3. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać je do całości. Dodać także szczyptę soli, pozostałe mleko, spirytus. Wyrabiać ciasto. Można to robić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, lub ręcznie.
4. Po kilku minutach wyrabiania dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. I tu polecam na chwile odłożyć mikser i wziąć silikonową lub drewnianą łopatkę. Mikser ciężko radzi sobie z wkręceniem masła. Gdy ciasto już lekko przyjmie masło, znów wracamy do miksera i wyrabiamy ciasto kolejne 8-10 minut.
5. Gdy ciasto jest już ładnie wyrobione i odchodzi od ścian miski (może się trochę kleić do dłoni, ale to jest w porządku; ciasto na pączki jest trochę luźne). Przykryć je bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. I tu w zależności od panujących warunków będzie to 1 – 1,5 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ja włączam piekarnik na 30 stopni. Umieszczam ciasto i już po godzinie mam pięknie wyrośnięte ciasto.
6. Po wyrośnięciu, wyjąć ciasto na stolnicę i powyrabiać kilka minut, aby pozbyć się powietrza. Na blacie podsypanym mąką delikatnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Powycinać kółka o średnicy ok. 9 cm, a następnie w ich środku wyciąć kolejne kółko małym kieliszkiem. Pozostałości ciasta ponownie połączyć, powyrabiać i rozwałkować, aż do wykończenia ciasta.
7. Donaty przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut. W między czasie można zacząć rozgrzewać olej.
8. W dużym garnku, lub głębokiej patelni o średnicy ok. 26-28 cm rozgrzać olej. Olej musi mieć 175 stopni. Należy go rozgrzewać powoli, na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej temperatury.
9. Ostrożnie wkładać donaty do oleju i smażyć na brązowy kolor z każdej strony. Cały czas kontrolując temperaturę oleju. W razie potrzeby zwiększać lub zmniejszać grzanie. Pączki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
10. Po wystudzeniu dekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.