
Ciasteczkowe lizaki to świetny pomysł na deser. Pokruszone kawałki kakaowego biszkoptu, wymieszane z mascarpone, na koniec obtoczone w chrupiącej czekoladzie. Świetny podzielny deser, idealny na każdą okazję.
Składniki:
- 200 g kakaowego biszkoptu (przepis znajdziecie tutaj: kakaowy biszkopt, z przepisu wychodzi podwójna porcja)
- 40 g mlecznej czekolady + 15 ml śmietanki 30%, można użyć gotowej nutelli
- 80 g mascarpone
- czekolada ciemna, mleczna lub biała do obtoczenia
- patyczki
- do dekoracji: zmielone migdały, cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt dokładnie poruszyć w dłoniach.
2. Czekoladę roztopić ze śmietanką. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do pokruszonego biszkoptu dodać czekoladę lub nutellę, mascarpone. Dokładnie wymieszać (kruszenie biszkoptu i mieszanie można też zrobić w malakserze).
4. Z masy uformować ok. 13 równych kulek. Schłodzić je kilka godzin w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku.
5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zamoczyć końcówki patyczków w czekoladzie i ruchem lekko wkręcającym włożyć w ciasteczkowe kulki. Na głębokość połowy kulki. Znów schłodzić kilka minut w zamrażalce.
6. Jeżeli czekolada lekko stężała, ponownie pogrzać ją w kąpieli wolnej. Obtoczyć kulki w czekoladzie. Od razu udekorować.
7. Gotowe kulki przechowywać w lodówce.