cake pops
ciasteczka desery NA SŁODKO Sylwester

Cake pops

cake pops

Ciasteczkowe lizaki to świetny pomysł na deser. Pokruszone kawałki kakaowego biszkoptu, wymieszane z mascarpone, na koniec obtoczone w chrupiącej czekoladzie. Świetny podzielny deser, idealny na każdą okazję.

Składniki:

  • 200 g kakaowego biszkoptu (przepis znajdziecie tutaj: kakaowy biszkopt, z przepisu wychodzi podwójna porcja)
  • 40 g mlecznej czekolady + 15 ml śmietanki 30%, można użyć gotowej nutelli
  • 80 g mascarpone
  • czekolada ciemna, mleczna lub biała do obtoczenia
  • patyczki
  • do dekoracji: zmielone migdały, cukrowa posypka 

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt dokładnie poruszyć w dłoniach. 
2. Czekoladę roztopić ze śmietanką. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
3. Do pokruszonego biszkoptu dodać czekoladę lub nutellę, mascarpone. Dokładnie wymieszać (kruszenie biszkoptu i mieszanie można też zrobić w malakserze).
4. Z masy uformować ok. 13 równych kulek. Schłodzić je kilka godzin w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku. 
5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Zamoczyć końcówki patyczków w czekoladzie i ruchem lekko wkręcającym włożyć w ciasteczkowe kulki. Na głębokość połowy kulki. Znów schłodzić kilka minut w zamrażalce. 
6. Jeżeli czekolada lekko stężała, ponownie pogrzać ją w kąpieli wolnej. Obtoczyć kulki w czekoladzie. Od razu udekorować. 
7. Gotowe kulki przechowywać w lodówce. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *