pieczone filety z sumakiem
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie WYTRAWNIE

Filety z kurczaka z sumakiem

Nowo odkryta przeze mnie przyprawa to SUMAK. Ma fantastyczny, bordowy kolor, intensywny, owocowo-kwaskowy zapach i smak. Jednocześnie jest lekko cierpki. Świetnie pasuje do kurczaka. Przyprawa dostępna jest w większych marketach. Polecam ją wypróbować.  

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy sumak
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili lub innej ostrej papryki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka oczyścić, wykroić chrząstki i błonki. 

2. Przyprawy wymieszać w miseczce z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszanką natrzeć mięso. 

3. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance z pokrywką. Piec w 180-190 stopniach, ok. 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *