Nowo odkryta przeze mnie przyprawa to SUMAK. Ma fantastyczny, bordowy kolor, intensywny, owocowo-kwaskowy zapach i smak. Jednocześnie jest lekko cierpki. Świetnie pasuje do kurczaka. Przyprawa dostępna jest w większych marketach. Polecam ją wypróbować.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
- 2 łyżeczki przyprawy sumak
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili lub innej ostrej papryki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka oczyścić, wykroić chrząstki i błonki.
2. Przyprawy wymieszać w miseczce z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszanką natrzeć mięso.
3. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance z pokrywką. Piec w 180-190 stopniach, ok. 40 minut.