lawasz z kurczakiem i szpinakiem
dania główne naleśniki

Lawasz ze szpinakiem i kurczakiem

lawasz ze szpinakiem i kurczakiem

Lawasz to tradycyjny ormiański chlebek. Jest cienki placek, podobny do tortilli. Jednak smakuje inaczej i ma inną konsystencję. Dobrze bardzo smakuje także na zimno. Dziś w wydaniu szpinak, kurczak i ser.

Składniki:

  • 1 op pieczywa lawasz (ok. 300 g)
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera (może być cheddar, gołda)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

sos pomidorowy do podania

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, przyprawy warzywko oraz szczyptę pieprzu.
  2. Usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju (smażyć kilka minut na dużym ogniu). Zdjąć z patelni. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi,a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na placku lawasz rozłożyć kurczaka, szpinak i posypać serem, pozostawiając wolne 5 cm od góry.
  1. Zwinąć w rulon. Grilować w zamykanym grillu elektrycznym, lub pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Podawać z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *