Lawasz to tradycyjny ormiański chlebek. Jest cienki placek, podobny do tortilli. Jednak smakuje inaczej i ma inną konsystencję. Dobrze bardzo smakuje także na zimno. Dziś w wydaniu szpinak, kurczak i ser.
Składniki:
- 1 op pieczywa lawasz (ok. 300 g)
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego sera (może być cheddar, gołda)
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy warzywko
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
sos pomidorowy do podania
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, przyprawy warzywko oraz szczyptę pieprzu.
- Usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju (smażyć kilka minut na dużym ogniu). Zdjąć z patelni. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi,a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Na placku lawasz rozłożyć kurczaka, szpinak i posypać serem, pozostawiając wolne 5 cm od góry.
- Zwinąć w rulon. Grilować w zamykanym grillu elektrycznym, lub pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Bardzo lubię takie jedzonko. Gdzie kupujesz lawasz?