rogaliki z powidłami
drożdżowe NA SŁODKO rogaliki

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

rogaliki z powidłami śliwkowymi
rogaliki z powidłami
rogaliki z powidłami

Moje ulubione rogaliki krucho-drożdżowe, tym razem w wersji z domowymi powidłami śliwkowymi i cynamonowym lukrem.

Składniki:

  • 50 świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% (w pudełku)
  • 500 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • powidła śliwkowe
  • cynamon
  • cukier puder do lukru

Sposób przygotowania:

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło. Rozdrobnić nożem do masła. Dodać jajka i lekko wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 3-4 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut.

Każdą porcję ciasta rozwałkować, na podsypanym mąką blatem. Podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać łyżeczkę powideł i starannie zwinąć rogalik.

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec 15 minut, na złoty kolor.

Do 2 łyżek przegotowanej wody, dodać cukier puder, aż do uzyskania gęstej lśniącej masy. Po wystudzeniu udekorować rogaliki lukrem i oprószyć cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *