pierogi z ziemniakami
dania główne pierogi i kluski WYTRAWNIE

Pierogi z ziemniakami i kiełbasą

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami, to nie tylko ruskie. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem i kiełbaską. W takim połączeniu, oprócz cebulki, nie potrzebują żadnych dodatków. Chociaż podane z sosem pomidorowym, również były przepyszne! 

Składniki:

Farsz:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • 200 g cienkich plastrów boczku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz czarny

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę lub paski. Usmażyć na suchej patelni. 
2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać przygotowaną wcześniej cebulę, kiełbasę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 
3. Do mąki dodać sól, olej oraz żółtko. Wymieszać. Porcjami dodawać gorącą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. 
4. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka. W kółku umieścić kulkę farszu. Zamknąć pierożka i uformować z brzegów falbankę. 
5. Pierogi gotować porcjami, w osolonym wrzątku. Ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Czas gotowania zależy też od grubości ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *