Pierogi z ziemniakami, to nie tylko ruskie. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem i kiełbaską. W takim połączeniu, oprócz cebulki, nie potrzebują żadnych dodatków. Chociaż podane z sosem pomidorowym, również były przepyszne!
Składniki:
Farsz:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g ulubionej kiełbasy
- 200 g cienkich plastrów boczku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz czarny
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę lub paski. Usmażyć na suchej patelni.
2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać przygotowaną wcześniej cebulę, kiełbasę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3. Do mąki dodać sól, olej oraz żółtko. Wymieszać. Porcjami dodawać gorącą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.
4. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka. W kółku umieścić kulkę farszu. Zamknąć pierożka i uformować z brzegów falbankę.
5. Pierogi gotować porcjami, w osolonym wrzątku. Ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Czas gotowania zależy też od grubości ciasta.