Bardzo prosta, składająca się z kilku składników quesadilla z indykiem i sosem BBQ. Naprawdę szybko można zrobić to danie i cieszyć się pysznym smakiem.
Składniki:
- 300 g filetu z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- szczypta chili
- szczypta suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 100 g sera cheddar
- sos BBQ
- placki tortilli 4-6 sztuk
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paski. Dodać słodką, oraz wędzoną paprykę mieloną, mieloną kolendrę, chili, czosnek sól, pieprz, oraz oliwę. Wymieszać. Dobrze jest marynować mięso w przyprawach przez godzinę. Następnie smażyć na patelni, przez kilka minut na dosyć intensywnym ogniu, aby były rumiane z zewnątrz, a soczyste w środku.
- Na połowie placka ułożyć kawałki mięsa, i punktowo 2-3 łyżeczki sosu, w różnych miejscach. Następnie solidnie obsypać serem. Złożyć tortillę na pół. Lekko docisnąć, aby się skleiły.
- Tortille ułożyć na na blaszce, na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 7 min. Po upieczeniu pokroić tortille na trójkąty.