quesadilla z indykiem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Quesadilla z indykiem i sosem BBQ

Bardzo prosta, składająca się z kilku składników quesadilla z indykiem i sosem BBQ. Naprawdę szybko można zrobić to danie i cieszyć się pysznym smakiem.

Składniki:

  • 300 g filetu z indyka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 100 g sera cheddar
  • sos BBQ
  • placki tortilli 4-6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paski. Dodać słodką, oraz wędzoną paprykę mieloną, mieloną kolendrę, chili, czosnek sól, pieprz, oraz oliwę. Wymieszać. Dobrze jest marynować mięso w przyprawach przez godzinę. Następnie smażyć na patelni, przez kilka minut na dosyć intensywnym ogniu, aby były rumiane z zewnątrz, a soczyste w środku.
  2. Na połowie placka ułożyć kawałki mięsa, i punktowo 2-3 łyżeczki sosu, w różnych miejscach. Następnie solidnie obsypać serem. Złożyć tortillę na pół. Lekko docisnąć, aby się skleiły.
  3. Tortille ułożyć na na blaszce, na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 7 min. Po upieczeniu pokroić tortille na trójkąty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *