faszerowana papryka
dania główne WYTRAWNIE

Papryka faszerowana kaszą bulgur i mięsem

faszerowana papryka

Pieczona papryka nadziana kaszą bulgur, mięsnym sosem z chili, papryką oraz pieczarkami. Całość pod pierzynką z mozzarelli. Papryka wyszła idealnie, skórka odchodziła od papryki niemalże sama. Danie bardzo dobre na wynos do pracy, gdyż po podgrzaniu, również pyszne.

Składniki:

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe/wołowe)
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili (ilość w zależności od ostrości papryki)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki masła klarowanego

dodatkowo: papryki do faszerowania, garść mozarelli

Sposób przygotowania:
1. Papryki do faszerowania umyć, osuszyć ręcznikowym. Przekroić na pół i wykroić środki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 35 minut. W tym czasie zrobić farsz.
2. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, na rumiany kolor. Zdjąć z patelni.
3. Na drugiej łyżce masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę. 
4. Dodać mięso mielone, posiekaną papryczki chili, słodką mieloną paprykę oraz kolendrę. Smażyć, aż mięso się zetnie. 
5. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.  
6. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano. 
7. Kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. 
8. Na podpieczone papryki, wyłożyć po 2-3 łyżki kaszy. Następnie 2-3 łyżki farszu mięsnego. Na wierzch troszkę mozzarelli. 
9. Zapiekać jeszcze 20 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *