Pieczona papryka nadziana kaszą bulgur, mięsnym sosem z chili, papryką oraz pieczarkami. Całość pod pierzynką z mozzarelli. Papryka wyszła idealnie, skórka odchodziła od papryki niemalże sama. Danie bardzo dobre na wynos do pracy, gdyż po podgrzaniu, również pyszne.
Składniki:
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe/wołowe)
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chili (ilość w zależności od ostrości papryki)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g kaszy bulgur
- 2 łyżki masła klarowanego
dodatkowo: papryki do faszerowania, garść mozarelli
Sposób przygotowania:
1. Papryki do faszerowania umyć, osuszyć ręcznikowym. Przekroić na pół i wykroić środki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 35 minut. W tym czasie zrobić farsz.
2. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, na rumiany kolor. Zdjąć z patelni.
3. Na drugiej łyżce masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę.
4. Dodać mięso mielone, posiekaną papryczki chili, słodką mieloną paprykę oraz kolendrę. Smażyć, aż mięso się zetnie.
5. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
6. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
7. Kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
8. Na podpieczone papryki, wyłożyć po 2-3 łyżki kaszy. Następnie 2-3 łyżki farszu mięsnego. Na wierzch troszkę mozzarelli.
9. Zapiekać jeszcze 20 minut.