Te kotlety wegetariańskie powstały celem czyszczenia lodówki z produktów, które trzeba było w trybie pilnym zużyć. Pomimo, iż nie jesteśmy specjalnie fanami jedzenia warzyw ? te kotlety to strzał w dziesiątkę. Naprawdę wyszły pyszne! Delikatne, rozpływające się w ustach, i co najważniejsze zdrowe i bez dodatku tłuszczu.
Składniki:
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 czubate łyżki mąki lub bułki tartej
- 1 torebka (100g) mixu ziaren (kasza jęczmienna, pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane) – można oczywiście jednego rodzaju kaszy, ja wykorzystałam gotowy mix
- 2 jajka
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Torebkę mixu ziaren, lub wybranej kaszy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oprószyć solą, odstawić na kilka minut.
3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. W misce połączyć: odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, pieczarki, marchew, 2 surowe jajka, torebkę ziaren, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć luźna, ale to nie przeszkadza, ponieważ mąka i jajka wszystko połączą i zetną.
5. Z masy formować kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. W połowie pieczenia przełożyć kotlety na drugą stronę.