ciasto ptasie mleczko
ciasta NA SŁODKO Sylwester

Ciasto ptasie mleczko śmietankowo truskawkowe

ciasto ptasie mleczko
ciasto ptasie mleczko

Pyszna pianka o smaku śmietankowym, oraz warstwa musu truskawkowego na delikatnym biszkopcie. Prosty, mało pracochłonny torcik. Ciasto wykończone warstwą roztopionej czekolady.

Składniki (tortownica ok. 20-22cm):

  • 2 jajka rozm L ( lub 3 jajka M)
  • 45 g drobnego cukru
  • 75 g maki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody

Mus śmietankowy

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

dodatkowo 1 tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, aż do wykończenia cukru. Dodać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować 30 sekund. Na koniec piana musi być puszysta. Dodać łyżkę mleka oraz oleju. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać przesianą mąkę w dwóch lub trzech porcjach. Po każdej mieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach ok. 13-15 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  2. Mus truskawkowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut. Truskawki przenieść do garneczka, dodać cukier. Gotować kilka minut. Gdy truskawki puszczą sok odebrać 4 łyżki do nasączenia biszkoptu. Truskawki zdjąć z grzania i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Zblendować truskawki na gładki mus. Wystudzić.
  3. Biszkopt nasączyć odłożonym wcześniej sokiem z truskawek (można dodać łyżkę mocniejszego alkoholu np. wódki).
  1. Wyłożyć mus truskawkowy. Włożyć do lodówki.
  2. Pianka śmietankowa: Żelatynę zalać gorącą wodą. Mieszać do rozpuszczenia.
  3. Trzy łyżki śmietanki odłożyć do osobnego naczynia (będzie potrzebna do polewy). Pozostałą śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę. Zmiksować.
  4. Wyłożyć na mus truskawkowy. Włożyć do lodówki.
  5. Gdy śmietankowa warstwa stężeje zrobić polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej lub mikrofali. Dodać śmietankę. Wymieszać. Równomiernie polać na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *