pita z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Grecka pita z kurczakiem i warzywami

pita z kurczakiem i warzywami

Chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku grecka pita z kurczakiem i warzywami. Nadziana aromatycznym kurczakiem oraz chrupiącymi warzywami. Bułki pita można upiec samodzielnie, lub użyć gotowych (są dostępne w marketach).

Składniki:

  • 4 duże podłużne bułki pita (ok. 400g)
  • 1 podwójny filet z kurczaka +1 łyżeczka słodkiej i ostrej mielonej papryki, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków sałaty lodowej
  • papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sos czosnkowy (200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnek, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami, sosem sojowym i oliwą. Smażyć na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż mięso się zetnie. Usmażone mięso zdjąć z patelni.
  2. Paprykę i ogórek pokroić w paski. Marchew w cienkie słupki, cebulę w półksiężyce. Pomidora pokroić w plastry.
  3. Bułkę naciąć wzdłuż. Podgrzać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przed 4 minuty. Środek wypełnić warzywami i kurczakiem. Polać sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *