Chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku grecka pita z kurczakiem i warzywami. Nadziana aromatycznym kurczakiem oraz chrupiącymi warzywami. Bułki pita można upiec samodzielnie, lub użyć gotowych (są dostępne w marketach).
Składniki:
- 4 duże podłużne bułki pita (ok. 400g)
- 1 podwójny filet z kurczaka +1 łyżeczka słodkiej i ostrej mielonej papryki, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków sałaty lodowej
- papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 marchew
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 czerwonej cebuli
- sos czosnkowy (200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnek, sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami, sosem sojowym i oliwą. Smażyć na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż mięso się zetnie. Usmażone mięso zdjąć z patelni.
- Paprykę i ogórek pokroić w paski. Marchew w cienkie słupki, cebulę w półksiężyce. Pomidora pokroić w plastry.
- Bułkę naciąć wzdłuż. Podgrzać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przed 4 minuty. Środek wypełnić warzywami i kurczakiem. Polać sosem czosnkowym.