Kolorowa i pyszna pieczeń z mięsa mielonego z warzywami. W bardzo prosty sposób można urozmaicić zwykłe mięso. Można dodać różne ulubione warzywa marynowane: papryka, marchewki, ogórki, fasolę, kukurydzę. Fajny sposób na wykorzystanie resztek. Dzięki temu, że warzywa są w środku, mięso wystarczy położyć na kanapkę i gotowe. Nie potrzeba już dodatków. Oprócz tego warzywa w środku pieczeni, uatrakcyjniają wygląd potrawy.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 60 g suchych ziaren czerwonej soczewicy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebulka dymka lub kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 5 mini marchewek marynowanych
- garść kukurydzy
- garść fasoli
- 4 małe ogórki korniszony
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, a następnie wystudzić.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulkę dymkę, soczewicę, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny, bułkę tartą i surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma.
- Keksówkę o wymiarach ok. 13 x 24 cm wysmarować tłuszczem, a następnie obsypać bułką tartą.
- Dno blachy wyłożyć cienką warstwą mięsa. Ułożyć losowo trochę warzyw. Wyłożyć kolejną warstwę mięsa i znów powciskać lekko warzywa. Wierzch przykryć mięsem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę.