pieczeń z mięsa mielonego z soczewicą i warzywami
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe Wielkanoc WYTRAWNIE

Pieczeń z mięsa mielonego z soczewicą i warzywami

Kolorowa i pyszna pieczeń z mięsa mielonego z warzywami. W bardzo prosty sposób można urozmaicić zwykłe mięso. Można dodać różne ulubione warzywa marynowane: papryka, marchewki, ogórki, fasolę, kukurydzę. Fajny sposób na wykorzystanie resztek. Dzięki temu, że warzywa są w środku, mięso wystarczy położyć na kanapkę i gotowe. Nie potrzeba już dodatków. Oprócz tego warzywa w środku pieczeni, uatrakcyjniają wygląd potrawy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 60 g suchych ziaren czerwonej soczewicy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebulka dymka lub kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 mini marchewek marynowanych
  • garść kukurydzy
  • garść fasoli
  • 4 małe ogórki korniszony

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, a następnie wystudzić.
  2. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulkę dymkę, soczewicę, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny, bułkę tartą i surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma.
  3. Keksówkę o wymiarach ok. 13 x 24 cm wysmarować tłuszczem, a następnie obsypać bułką tartą.
  4. Dno blachy wyłożyć cienką warstwą mięsa. Ułożyć losowo trochę warzyw. Wyłożyć kolejną warstwę mięsa i znów powciskać lekko warzywa. Wierzch przykryć mięsem.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *