To ciekawa wersja farszu do piady. Aromatyczny i pyszny. Dzięki użyciu gotowej puszki fasolki BBQ, nie potrzeba wielu przypraw. Wszystkie składniki super współgrają.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni pomidor
- 1 puszka amerykańskiej fasolki BBQ (460 g.)
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania piady (2 x 3 szt.)
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w spore kawałki (aby była fajnie wyczuwalna w sosie).
- Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać mięso, ostrą mieloną paprykę, oraz świeżą paprykę. Smażyć na sporym ogniu kilka minut.
- Dodać sparzonego ze skórki, i pokrojonego pomidora oraz fasolkę BBQ. Smażyć kilka minut, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
- Na połowie placka piady rozsmarować trochę farszu. Posypać serem. Zapiec w grillu elektrycznym lub na suchej, rozgrzanej patelni.