piada z mięsem mielonym
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Piada z mięsem mielonym BBQ

piada z mięsem mielonym

To ciekawa wersja farszu do piady. Aromatyczny i pyszny. Dzięki użyciu gotowej puszki fasolki BBQ, nie potrzeba wielu przypraw. Wszystkie składniki super współgrają.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 1 puszka amerykańskiej fasolki BBQ (460 g.)
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 opakowania piady (2 x 3 szt.)
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w spore kawałki (aby była fajnie wyczuwalna w sosie).
  2. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę.
  3. Dodać mięso, ostrą mieloną paprykę, oraz świeżą paprykę. Smażyć na sporym ogniu kilka minut.
  1. Dodać sparzonego ze skórki, i pokrojonego pomidora oraz fasolkę BBQ. Smażyć kilka minut, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Na połowie placka piady rozsmarować trochę farszu. Posypać serem. Zapiec w grillu elektrycznym lub na suchej, rozgrzanej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *