

Pyszna, lekka zupa koperkowa. Obecnie pęczki młodej włoszczyzny są duże, bardzo bogate. Zupa na takiej włoszczyznie wychodzi przepyszna.
Składniki:
- 1200 ml wody
- 2 nieduże cebule dymki (lub 1 zwykła)
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 średnie marchewki
- 2 nieduże korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 300 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 50 ml śmietanki 30%
- 1-2 gałązki liści selera (opcjonalnie)
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 1 duży pęczek koperku
- sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony lub całe kulki)
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i obrać. W garnku umieścić pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki, oraz seler. Dodać całe gąłązki selera i lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu (lub kilka całych kulek), majeranek, przekrojony na pół ząbku czosnku, oraz ok. 1/2 łyżeczki soli. Zalać 1,2 litra wody.



Jeżeli korzystacie ze starych ziemniaków to też można je od razu dodać (pokrojone w kostkę). Jeżeli młode ziemniaki to dodać je dopiero po 25 minutach gotowania.
Zupę gotować pod przykryciem łącznie ok. 40-45 minut. Wyłowić zioła (one już oddały do zupy cały aromat). Dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać.