zupa koperkowa
wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa koperkowa

zupa koperkowa
zupa koperkowa

Pyszna, lekka zupa koperkowa. Obecnie pęczki młodej włoszczyzny są duże, bardzo bogate. Zupa na takiej włoszczyznie wychodzi przepyszna.

Składniki:

  • 1200 ml wody
  • 2 nieduże cebule dymki (lub 1 zwykła)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2 nieduże korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1-2 gałązki liści selera (opcjonalnie)
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony lub całe kulki)

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć i obrać. W garnku umieścić pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki, oraz seler. Dodać całe gąłązki selera i lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu (lub kilka całych kulek), majeranek, przekrojony na pół ząbku czosnku, oraz ok. 1/2 łyżeczki soli. Zalać 1,2 litra wody.

Jeżeli korzystacie ze starych ziemniaków to też można je od razu dodać (pokrojone w kostkę). Jeżeli młode ziemniaki to dodać je dopiero po 25 minutach gotowania.

Zupę gotować pod przykryciem łącznie ok. 40-45 minut. Wyłowić zioła (one już oddały do zupy cały aromat). Dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *