

To danie kuchni włoskiej. Pyszna zapiekanka z bakłażana, z sosem z dojrzałych pomidorów, oraz pierzynką z mozzarelli. Pyszne, wegetariańskie danie.
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany (630 g)
- 1,2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Odciąć końce bakłażana. Z dwóch boków obrać skórkę, aby brzeżne kawałki nie były z samej skóry. Pokroić w ok. 0,5 cm plastry. Solidnie oprószyć je solą z obu stron (1 łyżeczka soli powinna wystarczyć), odstawić na ok. 30-40 minut. Każdy kawałek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z obu stron oprószyć pieprzem i posmarować oliwą z oliwek. Piec w 200 stopniach grzanie góra dół , 15 minut.




Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki i pokroić w kostkę. Dobrze odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Dzięki temu przygotowanie sosu zajmie mniej czasu.
Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć kolejne 1-2 minuty. Dodać także odciśnięte pomidory, oraz cukier. Smażyć na sporej mocy grzania, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.


Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1-2 łyżki sosu. Następnie kilka plastrów bakłażana, warstwę sosu, ponownie bakłażan i sos. Wierzch posypać serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie góra-dół 15-20 minut.




