zapiekanka z bakłażanem
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami

Zapiekanka z bałkażana
zapiekanka z bakłażana

To danie kuchni włoskiej. Pyszna zapiekanka z bakłażana, z sosem z dojrzałych pomidorów, oraz pierzynką z mozzarelli. Pyszne, wegetariańskie danie.

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany (630 g)
  • 1,2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 nieduże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Odciąć końce bakłażana. Z dwóch boków obrać skórkę, aby brzeżne kawałki nie były z samej skóry. Pokroić w ok. 0,5 cm plastry. Solidnie oprószyć je solą z obu stron (1 łyżeczka soli powinna wystarczyć), odstawić na ok. 30-40 minut. Każdy kawałek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z obu stron oprószyć pieprzem i posmarować oliwą z oliwek. Piec w 200 stopniach grzanie góra dół , 15 minut.

bakłażan
bakłażan
bakłażan
bakłażan pieczony

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki i pokroić w kostkę. Dobrze odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Dzięki temu przygotowanie sosu zajmie mniej czasu.
Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć kolejne 1-2 minuty. Dodać także odciśnięte pomidory, oraz cukier. Smażyć na sporej mocy grzania, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

sos pomidorowy

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1-2 łyżki sosu. Następnie kilka plastrów bakłażana, warstwę sosu, ponownie bakłażan i sos. Wierzch posypać serem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie góra-dół 15-20 minut.

zapiekanka z bakłażana
zapiekanka z bakłażanem
zapiekanka z bakłażanem
zapiekanka z bakłażanem
zapiekanka z bakłażanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *