Wiśniowy tort, a dokładniej wiśniowo – czekoladowy. Klasyczny biszkopt, wiśniowa żelka, krem czekoladowy, oraz wiśniowy krem. Całość udekorowana polewą z białej czekolady.
Składniki:
Biszkopt (20-22 cm.):
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 130 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Pozostałe składniki:
- 700 g wiśni
- 100 g cukru
- 350 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 g ciemnej czekolady (60%)
- 250 g mascarpone
- Do dekoracji:
- 80 g białej czekolady + 25 ml śmietanki
- 2 paski ciemnej czekolady z orzechami
do nasączenia: 2 łyżki soku z cytryny, 50 ml wody, 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać po łyżce cukier cały czas miksując. Piana musi być lśniąca i sztywna. Dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju. Delikatnie wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. W dwóch porcjach dodać przesianą mąkę, bardzo delikatnie mieszając.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół) ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.
Wiśnie wraz z cukrem gotować kilkanaście minut, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko.
2 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Wlać 150 ml gorącego soku wiśniowego. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
2 łyżeczki żelatyny żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Wlać 50 ml gorącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Wlać pozostałą ilość soku wiśniowego. Wystudzić. Okrągłe naczynie (może być nawet nieduży garnek) Wyłożyć folią spożywczą (średnica ok. 15 cm.) Wlać przygotowany płyn i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Powstanie żelka wiśniowa.
150 ml śmietanki 30% podgrzać, aby była gorąca. Dodać mleczną i ciemną czekoladę połamaną na kostki. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy całość będzie już jednolita. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej schłodzić w lodówce.
Dolny blat nasączyć połową cytrynowego ponczu. Wyłożyć stężałą, wiśniową żelkę.
Mascarpone przełożyć do miski. Dodać rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Zmiksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Wyłożyć go na warstwę żelki wiśniowej.
Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto przenieść ponownie do tortownicy lub wysokiego rantu.
200 ml śmietanki lekko ubić. Dodać schłodzony sos wiśniowy z żelatyną. Zmiksować do połączenia. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
Wyłożyć wiśniowy krem, pokrywając wierzch i boki. Wstawić do lodówki i schłodzić kilka godzin lub całą noc.
Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Za pomocą łyżeczki polać brzeg na około. Udekorować posiekaną czekoladą z orzechami.