Jeszcze ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto ze świeżych wiśni, później zostaną już tylko mrożone, ale i z takich sernik z mascarpone i śmietanką wychodzi pyszny. Ciasto jest na zimno, bez pieczenia, idealne na ciepłe letnie dni.
Składniki (tortownica 24cm):
- 450 g wiśni bez pestek
- 60 g cukru
- 15 g żelatyny
- 3-4 łyżki wody
- 80 g biszkoptów
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
- 200 g borówki amerykańskiej
- 150 g truskawek
Sposób przygotowania:
Wiśnie włożyć do rondelka i wsypać cukier. Gotować kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zdjąć z ognia.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Pozostawić na 3-5 minut do napęcznienia. Następnie dodać do wiśni. Dokładnie wymieszać, nie gotować. Całość zblendować na gładki mus owocowy. Wystudzić.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm. lub 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubić na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder. Następnie porcjami dodawać całkowicie wystudzony, wręcz lekko tężejący mus wiśniowy. Krótko miksować, tylko do połączenia składników. Ewentualnie według potrzeb, dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
Masę delikatnie wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w przepisanej ilości gorącej wody (zwykle jest to 500 ml). Wystudzić.
Na masę wiśniową wyłożyć owoce. Zalać je schłodzoną galaretką.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.