szybki kebab
dania główne WYTRAWNIE

Szybki kebab

kebab
kebab

To szybka wersja kebaba, taką klasyczną od podstaw znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/domowy-kebab/. Tą prostą wersję zrobiłam ze smażonym kurczakiem, a surówkę z kapusty użyłam gotową. Dzięki temu poszło ekspresowo. Bardzo smaczne i mniej pracochłonne.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 zielonego ogórka
  • surówka z białej lub czerwonej kapusty (taka z pudełka)
  • 1 nieduży pomidor
  • sos czosnkowy
  • sos bo kebabów/wrapów
  • 2 bułki do kebabów (jeżeli chcecie je upiec sami to tu jest przepis: https://justynagotuje.pl/bulki-do-kebaba/)

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać przyprawy, oraz łyżkę oleju, wymieszać. Włożyć do lodówki na 30-60 minut. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, na sporej mocy grzania, często mieszając.

Paprykę pokroić w paski, ogórka i pomidor w plasterki.

Bułkę przekroić i podgrzać w grillu elektrycznym, aby była gorąca i chrupiąca. W środku polać sosem do kebabów. Wypełnić warzywami, surówką, oraz kurczakiem. Wierzch polać sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *