To szybka wersja kebaba, taką klasyczną od podstaw znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/domowy-kebab/. Tą prostą wersję zrobiłam ze smażonym kurczakiem, a surówkę z kapusty użyłam gotową. Dzięki temu poszło ekspresowo. Bardzo smaczne i mniej pracochłonne.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 zielonego ogórka
- surówka z białej lub czerwonej kapusty (taka z pudełka)
- 1 nieduży pomidor
- sos czosnkowy
- sos bo kebabów/wrapów
- 2 bułki do kebabów (jeżeli chcecie je upiec sami to tu jest przepis: https://justynagotuje.pl/bulki-do-kebaba/)
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać przyprawy, oraz łyżkę oleju, wymieszać. Włożyć do lodówki na 30-60 minut. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, na sporej mocy grzania, często mieszając.
Paprykę pokroić w paski, ogórka i pomidor w plasterki.
Bułkę przekroić i podgrzać w grillu elektrycznym, aby była gorąca i chrupiąca. W środku polać sosem do kebabów. Wypełnić warzywami, surówką, oraz kurczakiem. Wierzch polać sosem czosnkowym.