surówka z kapusty pekińskiej
Bez kategorii sałatki wegetariańskie WYTRAWNIE

Surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kapusty pekińskiej
surówka z kapusty pekińskiej

Domowa surówka do obiadu z kapustą pekińską i marchewką. Bardzo pyszna, koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 1/2 głowki kapusty pekińskiej (ok. 100 g już poszatkowanej)
  • 2 nieduże marchewki (130 g)
  • 1 jabłko (200 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Sposób przygotowania:

Zielone części kapusty pekińskiej poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa umieścić w misce. Dodać sól, oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *