Pyszna strucla nadziana domową konfiturą śliwkową z czekoladą. Czekośliwka to popularne powidła śliwkowo-czekoladowe. Rewelacyjne do wypieków i deserów. Strucla jest wilgotna, porządnie nadziana. Do kawki idealna.
Składniki:
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 24 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g stopionego masła
- kilka łyżek czekośliwki lub innej gęstej konfitury
- 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i trochę letniego mleka.
Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Dodać roztopione przestudzone masło, resztę mleka, rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić 1-2 łyżki mąki. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w nieduży prostokąt. Rozsmarować konfiturę. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół nie rozcinając do końca z jednej strony. Przepleść tworząc świdra.
Blaszkę keksówkę o wymiarach ok. 23 cm. x 13 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć struclę. Posmarować mlekiem. Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut na złocisty kolor.