strucla z czekośliwką
ciasta NA SŁODKO

Strucla z czekośliwką

strucla z czekośliwką
strucla

Pyszna strucla nadziana domową konfiturą śliwkową z czekoladą. Czekośliwka to popularne powidła śliwkowo-czekoladowe. Rewelacyjne do wypieków i deserów. Strucla jest wilgotna, porządnie nadziana. Do kawki idealna.

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 24 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g stopionego masła
  • kilka łyżek czekośliwki lub innej gęstej konfitury
  • 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i trochę letniego mleka.

Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Dodać roztopione przestudzone masło, resztę mleka, rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić 1-2 łyżki mąki. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w nieduży prostokąt. Rozsmarować konfiturę. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół nie rozcinając do końca z jednej strony. Przepleść tworząc świdra.

Blaszkę keksówkę o wymiarach ok. 23 cm. x 13 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć struclę. Posmarować mlekiem. Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut.

Piec w 180 stopniach ok. 30 minut na złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *