

Stripsy to pyszne i soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Stripsy pieczone są w urządzeniu Airfryer. Dzięki temu są zdrowsze i mniej kaloryczne w porównaniu z klasycznym smażeniem. Z przepisu wychodzą ok. 22 sztuki.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- Szczypta mielonego imbiru, nasion kolendry, kminku (lub 1 łyżeczka przyprawy do drobiu)
- 2 łyżki oleju
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- 6 łyżek mleka
- 70 g mąki pszennej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
- 200 g bułki tartej lub rozdrobnionych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w plastry (kroić w poprzek).
W miseczce wymieszać składniki na marynatę. Połączyć z mięsem. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
W większej misce wymieszać jajka, dodać ostrą, mieloną paprykę, mleko, oraz mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Umieścić w nim kurczaka, wymieszać.
Każdy kawałek kurczaka wyławiać z ciasta i obtoczyć w bułce tartej. Porcjami umieszczać w misie air fryera. Wierzch kurczaczków można posmarować olejem. Dzięki temu będą miały ładniejszy, złocisty kolor.
Piec w 180 stopniach ok. 14-15 minut.
Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania stripsów: