stripsy z kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Stripsy z kurczaka z Air Fryer

stripsy z kurczaka

Stripsy to pyszne i soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Stripsy pieczone są w urządzeniu Airfryer. Dzięki temu są zdrowsze i mniej kaloryczne w porównaniu z klasycznym smażeniem. Z przepisu wychodzą ok. 22 sztuki.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • Szczypta mielonego imbiru, nasion kolendry, kminku (lub 1 łyżeczka przyprawy do drobiu)
  • 2 łyżki oleju

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • 6 łyżek mleka
  • 70 g mąki pszennej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 200 g bułki tartej lub rozdrobnionych płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w plastry (kroić w poprzek).

W miseczce wymieszać składniki na marynatę. Połączyć z mięsem. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.

W większej misce wymieszać jajka, dodać ostrą, mieloną paprykę, mleko, oraz mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Umieścić w nim kurczaka, wymieszać.

Każdy kawałek kurczaka wyławiać z ciasta i obtoczyć w bułce tartej. Porcjami umieszczać w misie air fryera. Wierzch kurczaczków można posmarować olejem. Dzięki temu będą miały ładniejszy, złocisty kolor.

Piec w 180 stopniach ok. 14-15 minut.

Zachęcam, obejrzyjcie film z przygotowania stripsów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *