Pyszny, domowy sos tzatziki. Z gęstego jogurtu greckiego i świeżego ogórka. Pyszny dodatek do wielu dań mięsnych i ziemniaczanych. Wystarczy tylko kilka, łatwo dostępnych składników, aby go samodzielnie przygotować.
Składników:
- 2 ogórki gruntowe (lub jeden większy) 170 g
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- szczypta soli
- koperek do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i drobno pokroić. Pokrojone są o wiele lepsze niż starte na tarce. Jeżeli ogórki mają dosyć mocno wodnisty środek i duże pestki to warto je wcześniej usunąć.
Do posiekanego ogórka dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt oraz szczyptę soli. Wymieszać. W razie potrzeby jeszcze dosolić do smaku.
Przed podaniem udekorować posiekanym koperkiem.