Croissanty śniadaniowe w wersji wytrawnej. Pierwszy raz je przygotowywałam i bardzo mi smakowały. Świetne zarówno w wegetariańskiej z twarożkiem, jak i mięsnej z szynką i serem. Croissanty można kupić gotowe w niektórych piekarniach, lub po prostu upiec je samodzielnie z gotowego ciasta francuskiego.
Składniki:
- 2 croissanty maślane (z ciasta francuskiego)
- twarożek (twaróg półtłusty ze szczypiorkiem, rzodkiewką, papryką i jogurtem naturalnym)
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera
- pomidor
- rzodkiewki
- ogórki gruntowe lub szklarniowe
- sałata
Sposób przygotowania:
Twarożek przygotujcie według waszych preferencji. Ja twaróg półtłusty wymieszałam ze sporą ilością drobno pokrojonej rzodkiewki, papryki i szczypiorku. Dodałam ok. 2 łyżki jogurtu naturalnego, doprawiłam solą i pieprzem. Ważne, żeby twarożek na koniec nie był zbyt rzadki.
Rogalika przekroić wzdłuż nie rozcinając do końca jednego boku. Dzięki temu wygodniej będzie się jadło. W środku jednego umieścić plaster sałaty, 1-2 łyżki twarożku, plastry świeżego pomidora, rzodkiewki, ogórka.
W rogaliku z szynką w środku umieścić sałatę, plastry sera i szynki oraz warzywa.