



Sernik pistacjowy to jeden z moich ulubionych serników. Pyszna pistacjowa masa twarogowa, oraz kwaskowa żelka porzeczkowa na wierzchu. Smaki te idealnie się komponują. Idealny na każdą okazję.
Zobacz także:
https://justynagotuje.pl/sernik-ajerkoniakowy/
https://justynagotuje.pl/sernik-mango/
https://justynagotuje.pl/sernik-mango/
Składniki (tortownica 24 cm):
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 duże jaja rozm. L
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 160 g drobnego cukru
- 150 g pasty pistacjowej 100 % (możecie zrobić ją sami, przepis: https://justynagotuje.pl/pasta-pistacjowa/)
- 50 g masła
Spód ciasteczkowy:
- 150 g maślanych herbatników
- 60 g masła
Żelka porzeczkowa:
- 300 g czarnej porzeczki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Krem pistacjowy:
- 125 g serka Philadephia
- 1 łyżka pasty pistacjowej 100%
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub drobno pokruszyć. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Równo rozprowadzić pokrywając dno blaszki. Dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

W misie miksera umieścić twaróg, cukier, jajka, roztopione, wystudzone masło, pastę pistacjową. Na koniec wsypać proszek budyniowy i od razu zmiksować. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód.


Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzanie góra-dół) 1 godzinę i 15-20 minut. Na najniższym poziomie piekarnika włożyć blaszkę z wodą, lub skorzystać z funkcji pieczenia parowego (jeżeli piekarnik taką posiada). Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 20 minut, później wyjąć. I całkowicie wystudzić.
Żelka porzeczkowa: żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut. Owoce z cukrem umieścić w garneczku, gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko. Do gorącego musu owocowego dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Gdy zacznie gęstnieć wylać na wystudzony sernik. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem do dekoracji: serek philadephia wymieszać z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Wycisnąć dowolne kształty.