Sernik nowojorski to bardzo prosty i pyszny sernik. Przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Mało etapów, a masę miksuje się naprawdę krótko. Pieczenie trwa dosyć długo, ale można w tym czasie zając się czymś innym. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, a polewa z kwaśnej śmietany z cukrem pudrem rewelacyjnie dopełnia całość. Kolor sernika zdeterminowany jest skórką cytrynową.
Składniki (tortownica 24 cm):
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka rozm L
- 200-250 g drobnego cukru (w zależności od waszego upodobania do słodkości)
- 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 10 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
- skórka starta z 1 cytryny lub gotowa suszona skórka
Spód ciasteczkowy:
- 100 g herbatników
- 50-60 g masła
Polewa:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem.
2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć dno blachy. Podociskać aż stworzą spójny spód. Włożyć do lodówki.
3. Do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, cukier, skórkę cytrynową, przesianą mąkę. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Chodzi o to, aby nie napowietrzyć masy (sernik by urósł, a później opadł).
4. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód.
5. Jest kilka sposobów, aby upiec sernik w kąpieli wodnej.
- na poziom poniżej pieczenia sernika, umieść blaszkę z wodą,
- drugim sposobem jest zawinięcie szczelnie, podwójną warstwą foli aluminiowej torownicę i włożenie jej w większą blaszkę z wodą,
- ostatni sposób, to wykorzystanie funkcji steam bake, jeżeli macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego, wtedy należy podążyć na instrukcją producenta piekarnika
6. Pierwsze 10 minut pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok. 80 minut. Sernik ma być ścięty, ale bardzo jasny. Po upieczeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, lub z lekko uchylonymi drzwiami, jeszcze przez godzinę.
7. Sernik całkowicie wystudzić, a następnie zrobić polewę ze śmietany z cukrem pudrem. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.