Schabowy z żurawiną i roladą ustrzycką to naprawdę ciekawe połączenie. Bardzo mi smakowało! Kotlety podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki (2 porcje):
- 2 plastry schabu
- sól, pieprz czarny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 2-3 łyżeczki konfitury z żurawiny
- 4 plastry rolady ustrzyckiej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem z obu stron. Aby mięso nie chlapało najlepiej rozbić to przez woreczek, lub folię spożywczą (niektóre sklepy mięsne oferują rozbicie na miejscu). Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
W misce rozkłócić jajko z łyżką mleka. Każdy plaster obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2,5 minuty z każdej strony. Na złocisty kolor.
Kotlety umieścić na blaszce. Na środku umieścić 1-2 łyżeczki żurawiny. Przykryć dwoma plastrami sera. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 5 minut (aby ser się stopił).