schabowy z roladą ustrzycką
dania główne WYTRAWNIE

Schabowy z żurawiną i roladą ustrzycką

schabowy z serem ustrzyckim
schabowy z serem ustrzyckim
schabowy z roladą ustrzycką

Schabowy z żurawiną i roladą ustrzycką to naprawdę ciekawe połączenie. Bardzo mi smakowało! Kotlety podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki (2 porcje):

  • 2 plastry schabu
  • sól, pieprz czarny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • 2-3 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • 4 plastry rolady ustrzyckiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem z obu stron. Aby mięso nie chlapało najlepiej rozbić to przez woreczek, lub folię spożywczą (niektóre sklepy mięsne oferują rozbicie na miejscu). Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem.

W misce rozkłócić jajko z łyżką mleka. Każdy plaster obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2,5 minuty z każdej strony. Na złocisty kolor.

Kotlety umieścić na blaszce. Na środku umieścić 1-2 łyżeczki żurawiny. Przykryć dwoma plastrami sera. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 5 minut (aby ser się stopił).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *