

To już mój kolejny wytrawny wypiek z ciasta krucho – drożdżowego. Ziołowe, pyszne sakiewki z salami. Naprawdę bardzo udane.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1 jajko
- 12 g świeżych drożdży
- 1 lekko kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki cukru
Przyprawę do pizzy można pominąć, ale nadaje atrakcyjnego ziołowego smaku.
Dodatkowo:
- 100 g salami w plastrach
- 120 g startego sera gołda lub mozzarella
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier oraz śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże ruszą (masa powinna mieć strukturę pianki)
Mąkę wymieszać z solą i przyprawą do pizzy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami (tak jak na kruszonkę). Dodać jajko oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić je solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt ok. 35 cm x 40 cm. Pociąć na mniejsze prostokąciki. Każdy posmarować sosem, ułożyć kolejno pieczarki, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, ser i salami. Skleić przeciwległe końce tworząc sakiewkę.


Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-18 minut. Do złocitego koloru.