wytrawne sakiewki
inne wypieki przekąski WYTRAWNIE

Sakiewki z salami

sakiewki z ciasta krucho drożdżowego
wytrawne sakiewki

To już mój kolejny wytrawny wypiek z ciasta krucho – drożdżowego. Ziołowe, pyszne sakiewki z salami. Naprawdę bardzo udane.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 jajko
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 lekko kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru

Przyprawę do pizzy można pominąć, ale nadaje atrakcyjnego ziołowego smaku.

Dodatkowo:

  • 100 g salami w plastrach
  • 120 g startego sera gołda lub mozzarella
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier oraz śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże ruszą (masa powinna mieć strukturę pianki)

Mąkę wymieszać z solą i przyprawą do pizzy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami (tak jak na kruszonkę). Dodać jajko oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić je solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować w prostokąt ok. 35 cm x 40 cm. Pociąć na mniejsze prostokąciki. Każdy posmarować sosem, ułożyć kolejno pieczarki, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, ser i salami. Skleić przeciwległe końce tworząc sakiewkę.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15-18 minut. Do złocitego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *