Delikatny biszkopt, pokryty konfiturą z płatków róży, krem ze śmietanki i mascarpone, oraz owocowy mus. To pyszne i bardzo ciekawe połączenie. Mus z truskawek, nektarynek i brzoskwiń, idealnie komponuje się ze smakiem róży.
Składniki:
Biszkopt (blaszka 20 x 20 cm.):
- 2 jajka rozm. L
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Mus owocowy:
- 900 g owoców (truskawki, nektarynki, brzoskwinie)
- 20 g żelatyny
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
dodatkowo: 150 g konfitury z płatków róży
Sposób przygotowania:
- Mus owocowy: Owoce zagotować z cukrem. Gotować kilka minut, aż truskawki puszczą sok. Żelatynę zalać chłodną wodą. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Dodać do gorących owoców. Wymieszać do rozpuszczenia. Zblendować na gładki mus. Schłodzić.
- Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać pojedynczo żółtka. Miksować. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do blaszki (20×20 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 15 minut. Do złocistego koloru. Upieczony biszkopt wystudzić.
- Posmarować go konfiturą z płatków róży.
- Krem: Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubić. Dodać mascarpone. Zmiksować tylko do połączenia.
- Na konfiturę wyłożyć 3/4 kremu. Delikatnie wylać mus owocowy. Schłodzić w lodówce kilka godzin, aż mus stężeje (można zostawić na noc).
- Na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Udekorować owocami oraz startą czekoladą.