

Quesadilla to jedno z moich ulubionych dań. W tym wydaniu z kawałkami kurczaka, pieczarkami i trzema serami. Smakuje rewelacyjne.
Składniki:
- 4 duże placki tortilli
- 2 nieduże filety z kurczaka
- marynata: 1 łyżeczka ostrej i słodkiej mielonej papryki, , 1 łyżeczka harissy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego i oliwy, sól, 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą.
- 300 g pieczarek
- 6 plastrów topionego cheddaru
- 50 g sera emmentaler
- 50 g sera gołda
- kilka krążków cebulowych (opcjonalnie)
- sos BBQ lub ketchup
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać ze składnikami marynaty.
Na patelni na łyżce oleju usmażyć kurczaka (kilka minut na sporej mocy grzania). Mięso musi być ścięte.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na łyżce oleju. Smażyć na dużej mocy grzania, aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na połowie placka tortilli rozłożyć po trochu kurczaka, pieczarek, sera oraz sosu. Złożyć na pół. Zgrillować na grillu elektrycznym, lub podsmażyć na suchej patelni z obu stron.