przezroczyste ciasto z kulkami
bez pieczenia ciasta NA SŁODKO

Przezroczyste ciasto z kulkami arbuza i melona, idealne na lato

ciasto z kulkami arbuza i melona
ciasto z kulkami arbuza i melona
przezroczyste

Pyszne, lekkie ciasto z orzeźwiającymi, owocowymi kulkami arbuza i melona. Idealne na letnie, upalne dni. I oczywiście bez pieczenia.

Składniki: (średnica 20 cm):

  • 10 szt. herbatników
  • 1/2 średniego arbuza
  • 1 melon (można użyć po pół różnych odmian)
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Dno okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki folią spożywczą (aby wygodnie można było wyjąć galaretkowe ciasto z formy).

Każdą galaretkę krystaliczną rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić.

1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać 50 ml gorącej wody. Wystudzić.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Kilka sztuk trzeba połamać, aby wypełnić całą formę.

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Ponownie zmiksować.

Na herbatniki wyłożyć masę z mascarpone. Włożyć do lodówki.

Podczas gdy masa serowa się chłodzi, wyciąć z miąższu arbuza i melona kuleczki.

Na stężałą masę wyłożyć ok. 1/3 ilości kuleczek. Zalać dobrze schłodzoną galaretką do połowy owoców. Włożyć do lodówki na ok. 20-30 minut.

Wyłożyć kolejną, część owocowych kuleczek i ponownie zalać galaretką krystaliczną. Ponownie schłodzić w lodówce do stężenia.

Wyłożyć ostatnią porcję owocowych kuleczek i pozostałą ilość galaretki krystalicznej. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Zachęcam, obejrzyjcie film, jak przygotować to galaretkowe, arbuzowe ciasto:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *