Pyszne, lekkie ciasto z orzeźwiającymi, owocowymi kulkami arbuza i melona. Idealne na letnie, upalne dni. I oczywiście bez pieczenia.
Składniki: (średnica 20 cm):
- 10 szt. herbatników
- 1/2 średniego arbuza
- 1 melon (można użyć po pół różnych odmian)
- 2 galaretki krystaliczne
- 1 łyżeczka żelatyny
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Dno okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki folią spożywczą (aby wygodnie można było wyjąć galaretkowe ciasto z formy).
Każdą galaretkę krystaliczną rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić.
1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać 50 ml gorącej wody. Wystudzić.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Kilka sztuk trzeba połamać, aby wypełnić całą formę.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Ponownie zmiksować.
Na herbatniki wyłożyć masę z mascarpone. Włożyć do lodówki.
Podczas gdy masa serowa się chłodzi, wyciąć z miąższu arbuza i melona kuleczki.
Na stężałą masę wyłożyć ok. 1/3 ilości kuleczek. Zalać dobrze schłodzoną galaretką do połowy owoców. Włożyć do lodówki na ok. 20-30 minut.
Wyłożyć kolejną, część owocowych kuleczek i ponownie zalać galaretką krystaliczną. Ponownie schłodzić w lodówce do stężenia.
Wyłożyć ostatnią porcję owocowych kuleczek i pozostałą ilość galaretki krystalicznej. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Zachęcam, obejrzyjcie film, jak przygotować to galaretkowe, arbuzowe ciasto: