Pizza z wędzonym kurczakiem. Chrupiący spód, puszyste ciasto i masa aromatycznych składników.
Składniki (2 pizze):
- 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00, może być też tortowa)
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa oleju lub oliwy z oliwek
pozostałe składniki:
- 300 g wędzonego filetu kurczaka
- 200 g sera mozzarella
- kilka pieczarek
- kilka łyżek sosu do pizzy
- 1 czerwona cebula
- kilka plasterków salami (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Wyrabiać ciasto przez kilka minut.
Ciasto pozostawić w misce. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół. Z każdej porcji ciasta uformować koło. Można je rozwałkować, jednak formując ręcznie uzyskacie fajny grubszy rant.
Pizzę najpierw skropić oliwą. Rozsmarować ją (dzięki temu pizza nie namoknie od składników, a spód ciasta będzie chrupiący).
Natłuszczony spód posmarować sosem do pizzy (ok. 3 łyżki stołowe na jedną pizzę). Posypać serem, ułożyć plasterki pieczarek (jeżeli lubicie więcej pieczarek to trzeba je wcześniej podsmażyć celem odparowania nadmiaru wody). Rozłożyć plasterki cebuli oraz kawałki wędzonego kurczaka.
Piec w 200 stopniach z termoobiegiem ok. 15-20 minut. Spód pizzy powinien być złocisty.