pizza wolnorosnąca
dania główne pizza WYTRAWNIE

Pizza na cieście wyrastającym w lodówce 24 h

pizza

Pizza z ciasta powolnie wyrastającego w lodówce. Czas wyrastania to 24 h. Ciasto zawiera bardzo mało drożdży, a mimo to wyrasta świetnie. Do tego jest bardzo elastyczne. Po upieczeniu wychodzi cienkie i chrupiące.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej do pizzy typ 00
  • 300 ml letniej wody
  • 4 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyki oliwy z oliwek (+ łyżeczka do posmarowania miski)

Składniki możecie użyć ulubione, ja podaję te, które użyłam do tej pizzy.

  • 150 g szynki
  • 200 g startego sera (mix cheddar, mozzarella)
  • 100 g cienkich plastrów boczku
  • 1 papryka (można użyć kolorowych: żółta, zielona, czerwona)
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek sosu do pizzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 50 ml). Wlać w dołek z mąki. Misę przykryć i odstawić na 10-15 minut. Powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dodać pozostałą, letnią wodę, oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrabiać ciasto kilka minut. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki. Ciasto jest trochę klejące, ale takie ma być.

Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24-26 h.

Przed przygotowaniem pizzy wyjąć ciasto na około godzinę wcześniej z lodówki.

Ciasto podzielić na pół. Z każdej części uformować koło o średnicy ok. 35-37 cm. To zależy czy formujecie grubszy rant. Wtedy wyjdzie trochę mniejsza średnica.

Każdy placek posmarować oliwą z oliwek. Dzięki temu ciasto nie przemoknie składnikami i wyjdzie chrupiące.

Następnie pizzę posmarować sosem, ułożyć kawałki szynki, posypać serem. Szynkę zawsze daję pod ser, aby się nie spiekła. Na wierzchu ułożyć kawałki papryki, piórka cebuli, plasterki pieczarek i kawałki cienkich plastrów boczku.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 15-17 minut. Lub 220 stopni (grzanie góra – dół, bez termoobiegu) ten sam czas. Do zarumienienia brzegów i spodu.

Wersja z szynką parmeńską, oraz pomidorkami koktajlowymi:

Ja bardzo lubię podpieczoną szynkę parmeńską. Dodaję ją w połowie pieczenia, gdyż cały cykl pieczenia pizzy to dla niej stanowczo za długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *