pierogi z białą kiełbasą
Boże Narodzenie dania główne pierogi i kluski Wielkanoc WYTRAWNIE

Pierogi z białą kiełbasą

pierogi z białą kiełbasą
pierogi z białą kiełbasą
pierogi z białą kiełbasą

Wyjątkowy smak tych pierogów zaskoczy każdego! Są niesamowicie wilgotne i intensywne w smaku. Przysmażone z cebulką smakują przepysznie. W tym roku bardzo popularne na Wielkanoc.

Składniki:

Farsz:

  • 450 g białej kiełbasy (surowa lub parzona)
  • 1 cebula (klasyczna żółta)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Kiełbasę surową sparzyć. Parzonej lub nie trzeba parzyć. Zdjąć skórkę, a kiełbasę pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przed praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Niektóre kiełbasy bywają bardzo doprawione więc trzeba próbować.

Farsz dodatkowo rozdrobnić krótko w malakserze, lub nawet przesiekać nożem na desce (po przestudzeniu), aby miał konsystencję łatwiejszą do nadziewania.

Ciasto można robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już zaczyna formować się w kulę, przenieść je na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.

Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować, grubość ok. 1 mm. Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Skleić pierożka.

Gotować porcjami, w dużej ilości posolonej, wrzącej wody. Po wrzuceniu pierożków zmniejszyć moc grzania, aby tylko delikatnie się gotowały. Gotować ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszając. W zależności od grubości ciasta czas gotowania może się wydłużyć. Najlepiej jednego spróbować.

Podawać z duszoną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *