


Wyjątkowy smak tych pierogów zaskoczy każdego! Są niesamowicie wilgotne i intensywne w smaku. Przysmażone z cebulką smakują przepysznie. W tym roku bardzo popularne na Wielkanoc.
Składniki:
Farsz:
- 450 g białej kiełbasy (surowa lub parzona)
- 1 cebula (klasyczna żółta)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 2/3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Kiełbasę surową sparzyć. Parzonej lub nie trzeba parzyć. Zdjąć skórkę, a kiełbasę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przed praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Niektóre kiełbasy bywają bardzo doprawione więc trzeba próbować.
Farsz dodatkowo rozdrobnić krótko w malakserze, lub nawet przesiekać nożem na desce (po przestudzeniu), aby miał konsystencję łatwiejszą do nadziewania.
Ciasto można robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już zaczyna formować się w kulę, przenieść je na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.
Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować, grubość ok. 1 mm. Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Skleić pierożka.
Gotować porcjami, w dużej ilości posolonej, wrzącej wody. Po wrzuceniu pierożków zmniejszyć moc grzania, aby tylko delikatnie się gotowały. Gotować ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszając. W zależności od grubości ciasta czas gotowania może się wydłużyć. Najlepiej jednego spróbować.
Podawać z duszoną cebulką.